IYHgrootEen mooie avond met veel verrassingen, maar de muzikanten die deze JAMPOP-voorronde kwamen invullen, verdienden veel meer publiek dan het aantal zeer gewaardeerde bezoekers die wel kwamen opdraven … Gezien de reacties hebben deze mensen een topavond gehad!

MzanggrootWe gingen van start met Montreux; een Nederlandse rock band uit Horst. Invloeden van Led Zeppelin, Rush en Kings of Leon. Een lekker fris spelende band, goede zang (hier en daar niet helemaal goed verstaanbaar, maar we konden er niet achter komen waar de oorzaak lag) en een fantastische bassist die het geheel met hele smaakvolle en functionele baslijnen accentueerde.

IYHgitaargrootDan het vuurwerk uit Belgie: In Your Honor. Een Foo Fighters tribute band.
Met een enorme drive en enthousiasme brachten deze mannen een ode aan hun favoriete band. Vanaf het eerste akkoord hadden ze het publiek te pakken en hielden dat tot aan het laatste nummer in de houdgreep. Met heel veel power gezongen, en toch zuiver blijven; zeker een prestatie bij live-uitvoeringen!
Een zeer strak spelende band – ook heel veel power – maar zeker niet ontaardend in een brij. Een subtiele onopvallende sologitarist werd door de kenners opgemerkt als een essentieel onderdeel van deze geweldige band.
Maar … de charismatische frontman Maarten Dejonckheere konden we niet alleen in Everdingen bewonderen; deze zanger stond een week later in het televisieprogramma The Voice of Vlaanderen, en schopte het tot de volgende ronde. Het lijkt dat we er oog voor te hebben …

FgitaargrootDaarna Friends, met old school rock-covers. Veel ervaring op het podium; de rock & roll droop er zichtbaar af. Een prachtige oude Gibson ingeplugd op een zeer oude afgeragde Fender buizenbak uit 1957, bracht authentiek geluid. Heel goed gezongen door de leadzanger (bassist). Bewerkingen van alom bekende rocksongs. FgitaarVolgens sommigen heel verfrissend, voor anderen wellicht iets te ver doorgevoerd. Maar dat is het mooie van muziek; doe gewoon je eigen ding, dat komt het beste over! Het publiek had er geen moeite mee; prima muziek om, lekker met een biertje in je hand, mee te zingen.

De jury was unaniem: onze Belgische vrienden In Your Honor gaan we terug zien in de finale. Moeten de Belgen natuurlijk niet de finale van The Voice of Vlaanderen op 18 juni 2016 plannen … Maar we bellen wel even met Koen Wauters en Bart Peeters …

Fotografie: Nico van Ganzewinkel
Zie voor alle foto’s:
http://www.pbase.com/anserum/jampop_2015_2016_session_4