AC groot‘Wat was er mis met …?’ en de bezoeker van JAMPOP The Final noemde de naam van zijn favoriete band. De vraag werd gesteld aan een van de juryleden vlak na de bekendmaking van de uitslag. Zijn antwoord: ‘Er was niets mis met je favoriete band, maar als vijf juryleden onafhankelijk van elkaar hun mening geven over performance, originaliteit en muzikaliteit; dan krijg je verschillende uitslagen per band, ook al lagen ze soms angstig dicht bij elkaar. En het is nu eenmaal een wedstrijd …’
En daarom willen we in ieder geval nog een keer duidelijk maken dat we de vijf finalisten niet zo maar uitkiezen. Van deze vijf verwachten we dat ze met elkaar een super festival neerzetten. En dat is helemaal gelukt.
PubliekDe nieuwe locatie bleek een schot in de roos. De harde kern van de Jampoppers – de bouwers, de sjouwers, de werkers (en dit zijn beslist niet alleen mannen) met de zeer gewaardeerde hulp van vrijwilligers – hadden het afgelegen omzoomde grasveld omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. En daar werd direct op gereageerd door het langzaam toestromende publiek; lekker zitten en liggen in het gras …
Krolsch opende het festival met een lekkere mix van voornamelijk jaren ’60 en ’70 rock. In eigen stijl smaakvol versierd door gitaar en keyboard. Na een paar nummers brak de ontspanning bij KBasJolien door en werd er door het (wat oudere) publiek volop meegezongen met nummers uit hun jeugd.
Daarna was de beurt aan The Goat Riders. Ook zij spelen covers overgoten met hun eigen sausje. Caroline stond zichtbaar te genieten en liet op indrukwekkende wijze horen waartoe zij vocaal in staat is. Een band die staat als een huis en een gitarist die schijnbaar moeiteloos geweldige melodielijnen en licks laat horen, en die vergezeld laat gaan van zeer komische passende mimiek.GRGitaar
Inmiddels was David Jabang gearriveerd (zaterdagmorgen aangekomen uit Gambia). Na een kort optreden met een aantal Nederlandse djembe-spelers kon hij het door JAMPOP Davidgecollecteerde bedrag van
EUR 300,00 in ontvangst nemen voor het realiseren van zijn project in Gambia; kinderen leren spelen op djembe’s. Met een indringende toespraak bedankte hij het publiek.
RZangRumours stond genoteerd als derde deze finale. Met hun set van eigen nummers wisten ze het publiek zeer te boeien. Niet zomaar simpele liedjes maar hele interessante composities waar je wel je aandacht bij moest houden. maar dat ging eigenlijk vanzelf.
Dit was het eerste optreden van de nieuwe zangeres maar daar was helemaal niets van te merken!
Het begon inmiddels goed te schemeren en Nina met haar band Lust For Live betrad het podium. Lekkere recht toe recht aan rock in Ninaamerican style. De licht hese stem van Nina blijft boeien en je ziet dat deze dame eigenlijk niets anders wil dan op het podium staan met een gitaar en stevige rocksongs zingen.
Het was inmiddels helemaal donker en het podium was voor Armed Cloud. Indrukwekkende progressieve rock, maar zeer toegankelijk voor ‘vreemde eenden’  in de prog-scene. Fraaie theatrale composities in subtiele transparante lagen gebracht.
Deze jonge muzikanten hebben een bijzonder hoog muzikaal niveau en brengen onder aanvoering van hun charismatische zanger een perfecte show! En als eerste op het JAMPOP-podium een echte drumsolo van indrukwekkend niveau!
AC ook grootRichard Zopfi – de speaker van dit festival – gaf de jury gelegenheid om hun waardering om te zetten in punten.
De uitslag:
Op de derde plaats: Rumours
Als tweede: The Goat Riders
En de winnaars: Armed Cloud

Deze drie bands spelen op 15 juni 2014 in Stairway To Heaven in Utrecht.

Fotografie: Nico van Ganzewinkel

Zie voor alle foto’s: http://www.pbase.com/anserum/jampopfinal2014