Birabha groot… barre vooruitzichten, 90% kans op regen, koud … Diverse malen spoedoverleg om de (on)mogelijkheden te bekijken voor een alternatieve droge locatie. Maar Helga van Leur bracht iedere dag iets positiever nieuws en er werd een droge en wellicht zonnige zaterdagmiddag en avond voorspeld. Jammer van de zon; die hebben we nauwelijks gezien, maar het bleef droog en daar waren we blij mee!

KeesOm 16.00 uur kwamen de finalisten zich melden en d.m.v. loting werd de volgorde van optreden bepaald. Biranha had de twijfelachtige eer om het festival te openen; ze waren er niet zo blij mee want hun fans waren niet in de gelegenheid om zo vroeg al aanwezig te zijn. Uiteindelijk is het allemaal nog goed gekomen …
De presentatie was in handen van Kees Bosman die op zijn geheel eigen flamboyante wijze de juiste sfeer wist neer te zetten. Complimenten! De jury werd gevormd door Don Johnson (beroepsmuzikant), Fred den Hartog ( Profuna Ocean; winnaars 2011/2012), en Tino, Bollie en Pieter van SKK.

Biranha zangZoals reeds aangegeven ging Biranha van start, en zo goed als deze band in de voorronde speelde; dit optreden was nog beter! De zelfgeschreven songs klinken zo vertrouwd, dat je vergeet dat je ze voor het eerst hoort. Overtuigend gebracht door vier uitgesproken eigenzinnige personen over wiens muzikale kwaliteiten je niet hoeft te twijfelen. Heel veel stijlen worden verwerkt in hun repertoire; Biranha hield de aandacht van het publiek moeiteloos vast.
Sh!zl basDe volgende band op het podium; Sh!zl. Deze Culemborgse coverband kwam duidelijk knokken voor de winst. De fraai uitgedoste leadzangeres ging regelmatig helemaal uit haar dak en werd af en toe vocaal bijgestaan door de sologitarist met een dijk van een rockstem. De tweede gitaar werd bespeeld door alweer een fraai geklede dame die liet horen dat ze progressie maakt. In de voorronde speelde ze uitsluitend begeleiding, maar nu pakte ze regelmatig haar leadpartijtjes. Wij zagen er hoorden Sh!zl op zijn best!
Trippin BasTrippin’ Over Stools begon met een manco aan een gitaar maar dat werd in no time opgelost door Dion van The Revolution, die zijn lievelingsgitaar beschikbaar stelde.
Deze jonge honden zijn zeer muzikaal, de prima zanger brengt zijn nummers met heel veel flair en zelfvertrouwen, en zijn uitstekende begeleiders staan daar uiterst relaxed en solide hun werk te doen. Misschien iets te relaxed … Wat ons betreft mag er wat meer pit in de show, maar dat moet je maar net durven … Maar deze jongens stonden niet zo maar in de finale; dat was dik verdiend! Een prima optreden, we horen nog van deze vier!
Ignition Slider ZangeresAls vierde mocht Ignition het podium op, en het werd al lekker donker; prima voor de sfeer. Deze sympathieke vriendenband bracht een geweldige show en kregen het publiek flink aan het dansen en springen. Aantrekkelijk gespeelde rockcovers met veel variatie; er kunnen er minstens vier goed zingen. Een fraai duet: ‘One’, en de prima Anouk-medley is zeker in het geheugen blijven hangen.
We maakten ons ernstig zorgen over The Revolution; die zaten al een paar uur te wachten, en het werd er niet warmer op …
Revolution zangMaar toen we daar onze bezorgdheid over uitspraken werd dat weggewuifd: ‘ … niets aan de hand …’ ! Bikkels!
En inderdaad, van enige belemmering was geen sprake! Dit viertal ging volledig los. Merel kwam weer ruimschoots over het voetlicht heen; wat een uitstraling heeft deze zangeres! Van ‘the girl next door look’ was overigens geen sprake meer, maar daar hoorde je niemand over klagen … Een variatie van eigen nummers en covers klonken over de Everdingse velden en het was inmiddels nacht …

Jury-overleg … Onafhankelijke stemming bracht met kop en schouders nummers één en twee naar voren, voor plaats drie moest een aparte stemming de oplossing brengen … Ignition en Sh!zl hadden een gelijk aantal punten …

De definitieve uitslag:
1 Biranha
2 The Revolution
3 Sh!zl

En veel waardering voor Ignition en Trippin’ Over Stools; zij waren waardige finalisten.
Maar nummers 1, 2 en 3 zien wij terug op 9 juni 2013 in Stairway To Heaven!

Fotografie: Nico van Ganzewinkel
Zie voor alle prachtige foto’s:
http://www.pbase.com/anserum/jampopthefinal_avondfeest