Het prachtige weer, de prima opgezette accomodatie, vijf spetterende bands en een publiek wat er zin in had. Het kon dus niet stuk op onze finaledag. Om 15.00 uur opende ons plaatselijk slagwerkcorps D.E.S. – aangevuld met een aantal gastmuzikanten  – het festival met zomerse latin ritmes. De aanwezigen stonden lekker mee te swingen op de samba’s. Onze ladyspeaker Agnes bedankte D.E.S. voor hun bijdrage en kondigde daarna de eerste band aan: Selenic met symfonische rock. De standaard van het festival was gelijk gezet: fraaie zelfgeschreven nummers en perfect gespeeld. Voor de jurering was bij deze editie gekozen voor de gebruikelijke punten van de driekoppige jury, aangevuld met de punten die door het publiek werden toegekend plus de waardering in punten van de andere deelnemende bands. Als tweede band verscheen op het podium Incidense; ook met symfonische rock. Ondanks de pech met het geluid liet deze band zich niet beïnvloeden en zette een prima show neer. Toen was de beurt aan Lust For Live. Covers in alle soorten kwamen voorbij en het plezier van spelen spatte van het podium af. En daarna, jazeker; weer symfonische rock met Profuna Ocean (in de progscene was veel waardering voor JAMPOP wat betreft de keuze van de finalisten). Ook deze rasmuzikanten maakten hun finaleplaats waar met een prachtig optreden. Last but not least: LD02. Deze band doet waar het voor staat: metal met de knop op 10! De podiumact van deze mannen was een feest om te zien. Na de optredens riep Agnes iedereen op om zijn stemstrookje in te leveren waarna het tellen kon beginnen. Toen alle tellingen binnen waren kon de definitieve jurybeoordeling van start, maar vooraf werden eerst alle vrijwilligers, sponsors, fotograaf, EHBO en beveiliging bedankt. Speciale bedankjes waren er voor gastheer Joep en gastvrouw Marion van Dorpshuis Het Knooppunt; de sfeervolle vaste locatie van de voorrondes van JAMPOP. Ook bloemen voor Elaine en Pamela; onze eigen gastvrouwen die de bezoekers welkom heten alvorens ze te vragen om het entreegeld te betalen … Ook Agnes kreeg de waardering voor de prima wijze van presenteren. Daarna – met behulp van de laptop – de op het oog ingewikkelde rekensom die de uiteindelijke winnaar bepaalde.
De score:
1 Profuna Ocean
2 LD02
3 Selenic
4 Incidense
5 Lust For Live
Na het uitreiken van de prijzen kondigde Agnes de slotact aan; DJ Bowy die regelmatig in de meeste bekende clubs in Nederland zijn muziek speelt en ook drie weken per jaar op Thailand zijn kunsten vertoont. Bowy ging van start en binnen enkele minuten had hij een vaste groep dansers op zijn hand. Het was een openbaring om te zien en te horen hoe een echte DJ aan het werk is! Rest nog het feit dat JAMPOP zeer veel waardering ontving voor de wijze waarop deze competitie met finale wordt georganiseerd. En dat vinden wij heel fijn om te horen. Tot volgend seizoen!

Fotografie:  Nico van Ganzewinkel;
zie voor alle foto’s:
http://www.pbase.com/anserum/jampop_201112_thefinal